Яжте сладолед за добро настроение

Яжте сладолед за добро настроение


Само една лъжичка от студеното изкушение ни прави по-жизнениЛюбовта към сладоледа не е случайна. Пристрастяването към сладкото удоволствие се дължи до голяма степен на факта, че той ни прави по-щастливи. Това вече е научно обосновано:)) чрез експерименти учените доказаха, че сладоледът кара хората да се радват и да се чувстват много щастливи.Оказало се, че сладоледът влияе на тези зони на мозъка, които отговарят за усещането на радост. Било установено още, че за да се почувства човек щастлив, е достатъчна само една лъжичка от сладоледа.
Доскоро се смяташе, че шоколадът е най-доброто средство да се чувстваме щастливи, но този факт го измества от първенството в списъка на “щастливите храни”.

Защо обичаме сладолед?
Още легендарният лекар Хипократ, бащата на медицината, е съветвал да се консумира замразен крем, който подобрява общото състояние на човека. И е бил прав Хипократ, защото:
Сладоледът стимулира изработването от организма на особено вещество - серотонин, който е способен да ни защити от стреса, както и да повдигне настроението ни.
В сладоледа има почти 100 ценни вещества: повече от 20 аминокиселини, около 25 различни мастни киселини, 30 минерални соли, 20 различни витамина, калций, фосфор.
Този вкусен продукт има висока хранителна ценност и много добре се усвоява от организма.
Млякото и сметаната, от които се произвежда сладоледът, съдържат Л-триптофан - това е много активен естествен транквилизатор, който успокоява нервната система. Клинично доказано е, че това вещество даже помага в борбата срещу безсънието.
Сладоледът има нисък гликемичен индекс, или казано по-просто, от гледна точка грижата за талията порция сладолед е по-малко опасна от парче сметанова или шоколадова торта
.

Gotvarstvoto.georgievi.net


Обратно към темата{START_COUNTER}