Не сервирайте сладолед във вафлени фунийки

 

Невъзможно е да си представим празнична трапеза без десерт. Един от най-ефектните е сладоледът. Ледената сладост е предпочитан и бърз десерт. Може да се украси с плодове, шоколад, ядки и бисквити. Сладоледът обикновено се сервира във високи чаши със столче или в специално предназначени десертни купички с малки лъжички. Поднася се, след като гостите приключат с основното ястие. Сладоледът може да бъде сервиран със сладкиш, пай и чаша кафе.Сладоледът е един от най-практичните за поднасяне десерти. Колкото и да е вкусен домашно приготвеният сладолед, това е сложно и трудоемко начинание, което иска специални условия и не винаги е гарантиран успехът му. Именно затова на пазара се предлага голямо разнообразие на леденото изкушение. И като видове и като разфасовки. Големите кутии от 1000 мл. са най-подходящи за посрещане на гостите вкъщи. Всевъзможни вкусове и глазури има във фризерите, от които най-често се вадят тези с плодовите аромати. Разбира се, можете да раздадете сладоледа и на клечка, но това ще зарадва само децата. Не е прието в домашни условия или в ресторант той да се поднася във вафлена фунийка. Ако все пак пренебрегнете правилата и сервирате ледена сладост във фунийка, раздайте допълнителна салфетка на гостите. Етикетът изисква сладоледът да се постави в специално направени за случая купички с малки лъжички към тях или в по-широки чаши със столче. Десертните купички могат да бъдат алуминиеви, керамични или стъклени. Обикновено се продават в комплект по 6 или по 12 броя. Цената на посудата зависи главно от материала, от който са направени. Алуминиевите и тези, които са направени от стъкло, се предават за около 10-20 лв. По-скъпи са кристалните, с инкрустирани фигури. Купичките за сладолед могат да са позлатени или посребрени но такива трудно се намират на масовия пазар, тъй като цените им са много високи. Добрите домакини знаят, че преди да се сервира, сладоледът трябва да се извади от камерата и съвсем леко да се размрази. Внимавайте да не го разтопите напълно. След като ледената сладост се отпусне малко, топките се оформят със специални щипки. Също като онези на едновремешните квартални сладоледаджии. Продават се и лопатки, с които обаче не могат да се оформят така добре топките. Не препълвайте купичката със сладолед, оставете място за украса. Покрийте с настърган шоколад, ядки, пресни плодове или такива от сладко или компот. Може да го полеете и с карамел. Ако забучите бисквити, шоколадаво пури и коктейлно чадърче, десертът ви ще се превърне в апетитна мелба. На трапезата към ледената сладост може да сервирате сладкиш и кафе. В доста рецепти за сладкиши сладоледът е задължителна заливка.

Източник: Стандарт нюз.




{START_COUNTER}