Малко повече за сладоледа

 

Със затопляне на времето рязко се увеличават почитателите на сладоледа. Това удоволствие представлява замразена смес от захар яйца, сметана или масло, поставени в мляко или вода. Към тях са прибавени стабилизиращи вещества и различни вкусотии - ванилия, какао, плодове, ядки, есенции и др. Хранителният състав на сладоледа го прави изключително полезен, особено заради намиращите се в него въглехидрати, белтъчини и мазнини, които са предимно от млечен произход. 

Според състава си сладоледът е:
• сметанов — с не по-ниска от 10% масленост и 16% захар;
• млечен — той трябва да бъде с 3,5-4% масленост и до 20% захар;
• плодов — не съдържа мляко, а само натурални сокове, плодово пюре (20-30%) и захар (25-30%).
• шоколадов — трябва да съдържа не по-малко от 6% шоколад или 2,5% какао;
• орехов — с 6-10% орехи (ядки).

Подобрители в сладоледа
В различните видове ледени удоволствия има и редица витамини - А, Д, РР, В1. Те са полезни не само за децата, но и за възрастните, които по-рядко хапват плодове и зеленчуци. Тези витамини поддържат образуването на кръвни червени кръвни телца. РР е изключително полезен за добрия външен вид и здравето на косата и ноктите. Още по-витаминозни и при това доста вкусни стават сладоледите, ако се комбинират със сурови или замразени плодове.

Яжте плодов сладолед при умора
Ако чувствате умора и не можете дори да отворите очи, добре е да хапнете плодов сладолед. Обикновено в него има много малко съдържание на млечни продукти и доста повече вода и екстракти от плодове.

Лимоновият сладолед е препоръчителен за хората с ниско кръвно налягане особено през лятото.
Освен всички останали свои предимства плодовите сладоледи имат и още един голям плюс - те са изключително ободряващи. Високото съдържание на витамин С, органични и ароматни вещества ги правят истинска енергийна бомба.
Освен приятен вкус и ценен хранителен състав сладоледът има и друго достойнство - усвоява се бързо. Особено подходящ е за подрастващите и спортистите. Със значително енергийно съдържание се отличават сметановият и шоколадовият сладолед (около 200 калории на 100 г), както и техните варианти, обогатени с ядки, карамелизирана захар, сметана и пр.

Опасен ли е сладоледа?
Наличието на подобни вкусотии в сладоледа го прави опасен за всички, които държат на стройната си фигура. Неудобството може до известна степен да се отстрани, ако се консумира плодов сладолед или като се избира обикновен сладолед без “подобрители”. В него мазнините са сведени до минимум, но въглехидратите са доста. Обогатяването на сладоледа с плодове, съдържащи целулоза и пектин, също намалява калориите. Може да се приготвят и сладоледи с някои некалорични подсладители.

Gotvarstvoto.georgievi.net

{START_COUNTER}